Sidebar

Login

Husk meg
  • Glemt ditt brukernavn?
  • Glemt ditt passord?
Norske Tindevegledere Norske Tindevegledere
  • Norsk bokmål
  • English (UK)
  • Aktuelt
  • Tindevegleder
    • Informasjon om kvalifiseringen
    • Søknad og opptakskrav
    • Kursbilder
  • Skivegleder
    • Informasjon om kvalifiseringen
    • Søknad og opptakskrav
    • Ofte stilte spørsmål
  • Kurs og føring
  • Om
    • Om
    • Verdigrunnlag
    • Styret i Nortind
    • Godkjente tindevegledere
    • Godkjente skivegledere

Aktuelt

NORTIND sier nei til Jostedalsbreen Gondol

May be an image of ski slope and arctic

Toppstasjonen på Jostedalsbreen Gondol på Tverrfjellet i Sunnfjord, ved den sørlige ende av Jostedalsbreen. Illustrasjon: Norconsult.

NORTIND krever at Sunnfjord kommune avviser planene om å bygge en gondol til Jostedalsbreen. For våre medlemmer har Jostedalsbreen langt større verdi uten gondol enn med. 

Selskapet "Jostedalsbreen Gondol" ønsker å bygge en gondol fra Lundebotten i Jølster og opp til Tverrfjellet ved kanten av Jostedalsbreen. Sunnfjord kommune har lagt planene ut på høring, med høringsfrist 2. juni. Nortind har levert høringsinnspill med krav om at planene skrinlegges. En gondol opp til breplatået vil ødelegge et av Nord-Europas mest ikoniske og betydningsfulle landskap. Jostedalsbreen representerer en av de største sammenhengende villmarksområdene i Sør-Norge. Gondoltilkomst og masseturisme vil fjerne dette preget fra den sørlige delen av breplatået. NORTIND mener også at det generelt ikke bør bygges større installasjoner og legges tilrette for masseturisme i randsonene til nasjonalparker. 

NORTIND-medlemmer står den dag i dag for hovedddelen av breføringsaktivitet på brearmene rundt Jostedalsbreen. Til tross for at planforslaget legger opp til guiding fra toppstasjonen, er ikke det en aktivitet NORTIND ønsker å støtte eller bidra til. NORTIND-medlemmer og deres gjester kommer seg til breplatået for egen hjelp, i hovedsak i ulike varianter av «Josten på langs» eller tvers på ski. Dette er en natur- og klimavennlig form for reiseliv som gir mestringsfølelse og vinner venner for natur. - Vi oppfordrer Sunnfjord kommune til heller å støtte opp under breføringsaktivitet som det fremdeles er mulig å gjennomføre på breene i kommunen, fremfor å støtte natur- og klimafiendlige initiativ som Jostedalsbreen gondol, sier NORTIND-president Halvor Dannevig. 

Les hele høringsuttalelsen her

Les mer om engasjementet mot gondoplanene på nettstedet til aksjonen Redd Jostedalsbreen

 

Tindevegleder Marius Reistad Martenson omkom i snøskredet på Voss 16. mars

Foto: Tor Henrik LarsenMarius R. Martenson. Foto: Tor Henrik Larsen

Søndag 16. mars ble Marius Reistad Martenson meldt savnet da han ikke kom hjem etter en skitur i Jordalen i Voss. Han ble funnet omkommet i snøskred dagen etter. Martenson var glad i lange og raske alpine skiturer, og var godt kjent i området. Denne søndagen hadde han startet på morgenen. Nøyaktig hvilken tur han gikk kjenner vi ikke til, men han ble tatt i snøskred i flanken vest for Vassbotnvannet (960 moh). Dette er et lite besøkt område, øverst i en sidedal til den veiløse Dyrdalen øst for Nærøyfjorden. Været var fint i området, det hadde kommet noe snø dagen før, men også en del vind. Da Martenson ikke kom hjem etter tur ble han meldt savnet av familien. Det ble iverksatt en redningsaksjon, og på den deltok hans venner og tindeveglederkollegaer Steinar Hustoft og Tor Henrik Larsen fra Voss og Stein F. Møller i Bergen. Det ble søkt med helikoptre, redningshund og sender-mottager. Redningshelikopteret fra 330-skvadron fant en ski og en stav allerede i 20-tiden, men  ellers var søket resultatløst. Hustoft søkte også gjennom natten, også uten resultat. Mandag morgen ble det igjen satt inn helikoptre og nye mannskaper, her deltok også Møller og Larsen. Klokken 13:00 meldte politiet at de hadde fått signal fra mobiltelefonen til Martenson. Området er uten dekning, men politiet brukte en mobil basestasjon som gjør det mulig å søke opp telefoner i områder uten dekning. Marius ble kort tid etter dette funnet under skredmassene på Vassbotnvannet. 

Martenson var født og oppvokst i Tromsø, og startet på tindeveglederkvalifisering i 2001. Han fullførte kvalifiseringen sammen med 2003-kullet i 2006. I samme periode utdannet han seg også som lege ved Universitetet i Tromsø. Etterhvert etablerte han seg med familie på Voss og med jobb som anestesilege ved Voss Sykehus. Parallelt jobbet han også på siden som tindevegleder. De siste årene jobbet Martenson ved Universitetssykehuset i Nord Norge som medisinsk ansvarlig og lege ved luftambulansebasen på Evenes. Martenson var i kraft av sin kompetanse og personlige egenskaper en viktig ressurs for fjellredningstjenesten i Norge og for NORTIND. Hans tindeveglederkolleger beskriver han som en engasjert, inkluderende og omsorgsfull person som vil bli dypt savnet. Martenson etterlater seg tre barn.

Dette er første gang NORTIND mister et medlem i en skredulykke. Forrige dødsfall i foreningen knyttet til aktivitet i fjellet var i 2012, da tindevegleder Eiliv Ruud omkom i en basehoppulykke. 

Ski- og tindeveglederkvalifiseringene får offentlig finansiering

Norsk fjellfagskole (NFFS) har fått finansiering til studieplassene ved ski- og tindeveglederkvalifiseringene. NFFS i Åndalsnes driver kvalifisering av ski- og tindevegledere for NORTIND.

NFFS fikk akkreditering som fagskole i oktober 2023, som innebar at ski- og tindeveglederkvalifiseringen ble godkjent som et fagskolestudium, som gir fagskolepoeng og rett til å søke om offentlig finansiering av studieplassene. I desember 2023 søkte NFFS Møre og Romsdal fylkeskommune om driftstilskudd for 25 heltidsstudenter og 25 deltidsstudenter med studiestart i august 2024. Mandag 26. februar 2024, kom den gledelige meldingen om at driftstilskuddet er innvilget.

“Vi er både glade, takknemlige og stolte over at Møre og Romsdal fylkeskommune vurderer vår treårige kvalifisering av Tindevegledere og Skivegledere til å være en av de høyere yrkesfaglige utdanningene som skal prioriteres i fylket fremover” sier rektor Kyrre Østbø. “Dette er en milepæl i NORTINDs historie. I 41 år har kandidatene selv og foreningen måtte dekket alle kostnadene for en kvalifisering som har bidratt til det naturbaserte reiselivet, redningstjenesten, Forsvaret, og universitets- og høyskolesektoren i Norge” supplerer NORTIND-president Halvor Dannevig.

“Prosessen for å komme dit vi er i dag startet i 2018. Det har vært noen krevende år, ikke minst økonomisk,” sier  Leif I. Magnussen, som startet prosessen når han var president i NORTIND. Magnussen er nå styreleder i NFFS. Undervisningen ved NFFS har til nå vært finansiert av studentene selv og administrasjonen har i stor grad vært finansiert ved hjelp av NORTIND og prosjektmidler.

Driftstilskuddet NFFS nå har fått innvilget skal først og fremst benyttes til studentenes beste. Det vil i praksis si kostnadene for studentene blir vesentlig redusert. Tindeveglederkvalifiseringen, som nå vil gi 180 fagskolepoeng over tre år, bygger på den internasjonale plattformen til det internasjonale forbundet av tindeveglederforeninger, IFMGA/UIAGM/IVBV. NORTIND er det norske medlemmet i IFMGA.

Rektor ved Norsk Fjellfagskole, Kyrre Østbø (over). Foto: Åndalsnes Avis. President i NORTIND, Halvor Dannevig (under). Foto Bård Basberg. 

 

Søknader til ski- og tindeveglederkvalifisering 2025

Fristen for å søke om opptak til ski- og tindeveglederkvalifisering er 15.03.2025

Nye søknadsskjema for ski- og tindeveglederkvalifisering er nå tilgjengelige på nettsidene under fanene "søknad og opptakskrav".

 

Nytt opptak til ski- og tindeveglederkvalifisering 2024

Under fanene "Tindevegleder" og "Skivegleder" finner du utfyllende informasjon om begge kvalifiseringer og informasjon om søknads- og opptaksprosess. 

NORTIND sine kvalifiseringer drives av Norsk Fjellfagskole AS (NFFS). NFFS sine kvalifiseringer er akkreditert som fagskolestudier, noe som innebærer at kandidatene vil få fagskolepoeng for studiene og at de gir grunnlag for lån og stipend Lånekassen. NFFS har fått innvilget offentlig finansiering av studieplassene, og kostnadene for kandidatene ved å gjennomføre kvalifiseringene vil derfor bli betraktelig redusert sammenlignet med tidligere år.

Opptakssamling i 2024 koster kr. 1839,- per dag. Behandlingsgebyr for søknad er kr. 1100,-